Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Biomedicine, Clinical Biology and Pathobiology (in Greek)

Βιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή και τη λειτουργία των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.

Κλάδοι της Βιολογίας (Β) είναι :
α) ανάλογα με το είδος του οργανισμού: Β. Μικροοργανισμών (Μικροβιολογία), Β.Φυτών (Βοτανική), Β.Ζώων (Ζωολογία), Β.Ανθρώπου (Ανθρωπολογία), Β. Οικοσυστημάτων/Περιβάλλοντος (Οικολογία).

Εφαρμοσμένη Β.Φυτών είναι η Γεωπονική, εφαρμοσμένη Β.Ζώων είναι η Κτηνιατρική και εφαρμοσμένη Β.Ανθρώπου η Ιατρική

β) ανάλογα με το αν μελετά τη δομή ή τη λειτουργία: Ανατομία (Φυτών, Ζώων, Ανθρώπου) είναι η μελέτη της δομής των οργανισμών, ενώ Φυσιολογία (Φυτών, Ζώων, Ανθρώπου) είναι η μελέτη της λειτουργίας των οργανισμών
γ) ανάλογα με το επίπεδο οργάνωσης: μόρια-Μοριακή Βιολογία, γονίδια-Γενετική, κύτταρα-Κυτταρική Βιολογία, ιστοί-Ιστολογία, νεύρα-Νευροβιολογία, έμβρυο-Εμβρυολογία κ.α.
δ) ανάλογα με τη σύνδεση της Βιολογίας με άλλες επιστήμες : Βιοφυσική-Βιοχημεία, Βιοστατιστική, Βιοτεχνολογία, Βιοφαρμακευτική, Βιοψυχολογία, Βιοκοινωνιολογία, Εξελικτική Βιολογία κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα κατέχει διεθνώς ο ξεχωριστός (και συγγενής με την Ιατρική) κλάδος της Βασικής και Παθολογικής Βιολογίας του Ανθρώπου (διεθνώς χρησιμοποιούνται διάφοροι συναφείς όροι, όπως Βιοιατρική, Ιατρική Βιολογία, Παθοβιολογία Ανθρώπου, Κλινική Βιολογία), που περιλαμβάνει ερευνητικό (μορφολειτουργικό) και αμιγώς εφαρμοσμένο κλινικοεργαστηριακό έργο σε τομείς όπως Αιματολογία, Ανοσοβιολογία, Ενδοκρινολογία, Φαρμακολογία κ.α. για τη μελέτη φυσιολογικών λειτουργιών και παθολογικών καταστάσεων (έγκαιρη διάγνωση, αποτελεσματική θεραπεία).